Hodowla kurczaków mięsnych to doskonały sposób na własne jedzenie. Jeśli mamy działkę lub ogród i mieszkamy na wsi czy na przedmieściu, możemy sobie na to pozwolić. Możemy zdecydować się na kury nioski, które też będą dostarczać mięso. Możemy też jednak zakupić mięsne kurze brojlery.
W tym artykule znajdziesz wszystkie potrzebne informacje o rasach takich mięsnych brojlerów, a jest w czym wybierać! Wybierz więc rasę idealną dla Siebie i zapewnij swojej rodzinie domowe, zdrowe, pyszne mięso. Interesuje Cię hodowla drobiu?
Konieczne przeczytaj i jeszcze dziś sprawdź, jakie brojlery drób ras mięsnych są obecnie w ofercie. Jak wygląda ich utrzymanie?
Brojlery drób ras mięsnych – co na początek?
Zanim zaczniesz hodować ptaki mięsne, musisz wziąć pod uwagę kilka podstawowych rzeczy. Przede wszystkim pamiętaj, że każda hodowla zwierząt użytkowych wymaga odpowiedniej ilości miejsca. Sprawdź też, czy Twoi sąsiedzi nie będą mieli nic przeciwko temu. Ustal wreszcie, gdzie Twoje ptaki będą mieszkać oraz jak będziesz je hodować – tylko w kurniku, czy w kurniku z wybiegiem?
Zobacz też, co jedzą kurczaki mięsne i jak możesz im zapewnić optymalny pokarm. Czy Twoje ptaki będą głównie żerować, spożywać głównie komercyjną paszę, czy też mieszankę obu? Jeśli będziesz kupować jakieś dodatki paszowe, to dobrze sprawdź, by nie zawierały GMO. Niektóre rasy wymagają specjalnej diety. W szczególności brojlery mięsne potrzebują diety o wyższej zawartości białka, niż zwykłe nioski.
Zanim więc zaczniesz hodowlę upewnij się, że masz odpowiednie jedzenie. Pamiętaj, że ważny jest też stały dopływ wody pitnej. Możesz wybrać poidła stojące zalewowe, lub zamontować poidła automatyczne. Wszystkie te rzeczy należy koniecznie rozważyć w pierwszej kolejności. Kurczaki są co prawda jednym z najłatwiejszych zwierząt do hodowli, jednak musisz spełnić te ich wymagania!
Teraz na koniec musisz tylko dowiedzieć się i wybrać, która rasa będzie dla Twoich warunków i potrzeb najodpowiedniejsza. Interesuje Cię hodowla drobiu? Konieczne przeczytaj i jeszcze dziś sprawdź, jakie brojlery drób ras mięsnych są obecnie w ofercie. Jak wygląda ich utrzymanie?
Jakie brojlery drób ras mięsnych najlepiej wybrać i gdzie je znaleźć?
Większość ras kurcząt brojlerów można kupić w wylęgarni, jako jednodniowe pisklęta. Możesz także wyszukać lokalne gospodarstwa rodzinne, w których wylęgają się kurczaki mięsne i tam możesz je kupić. Pisklęta brojlerów zwykle jednak najlepiej kupić bezpośrednio w najbliższej wylęgarni. Natomiast lokalnie u rolników można znaleźć szczególnie pisklęta ras o podwójnym przeznaczeniu mięsno-nieśnym.
Jak wybrać rasy kurcząt mięsnych do Swojego gospodarstwa? Istnieje wiele różnych ras brojlerów mięsnych i wszystkie mają pewne wspólne, ale i różniące je cechy. Zanim więc kupisz pisklęta brojlerów, musisz zdecydować, jaka rasa będzie najlepszym rozwiązaniem dla Twojego gospodarstwa i możliwości hodowlanych. Ważny jest rozmiar, do jakiego taki kurczak dorośnie, a także tempo wzrostu, temperament i późniejszy smak mięsa.
Co to są brojlery drób ras mięsnych?
Kurczaki brojlery pozyskuje się wyłącznie w wyniku hodowli selektywnej krzyżówkowej. Brojlery to bowiem hybrydy tworzone przez skrzyżowanie kilku linii różnych ras. Aby uzyskać brojlery o konkretnych cechach, krzyżuje się wybrane rasy mięsne i nieśno-mięsne. Brojlery nie są więc jak widać jakąś konkretną rasą kur, lecz popularną nazwą hybryd kurzych mięsnych. Ptaki te są potem specjalnie hodowane wyłącznie na mięso. Przy produkcji kurzych brojlerów na jakość handlową ich tusz nakładane są przy tym specjalne wymagania.
Nie mogą mieć więc ciemnych piór i skóry. Dlatego do ich tworzenia wybiera się rasy rodzicielskie o śnieżnobiałym upierzeniu i blado-żółtawej skórze. Wcześniej w produkcji brojlerów krzyżowano takie rasy kurze, jak Cornish i White Plymouth Rock. Obecnie jednak stosuje się rasy: New Hampshire, Jersey Black Giant, Brahma, Fighting Cornish, czy Langshan. Uzyskiwane hybrydy cechuje duże masywne ciało, mała głowa i muskularne nogi.
Mają też słabiej rozwinięte grzebienie i dzwonki. Ich charakter jest spokojny, są mniej aktywne i mają ciężki chód. Wszystkie brojlery mocno i szybko przybierają na wadze (40-65 g dziennie) mimo, iż jedzą tyle samo, co zwykłe kury.
Przez 2 m-ce pochłaniają do 2-3 kg suchych mieszanek paszowych treściwych, ważąc na koniec średnio ok. 2,5 kg. Do ich hodowli wystarczy zaledwie 1,5-2 miesięcy i nie wymagają do tego jakiejś specjalnej opieki. Trzeba tylko zachować czystość i regularne karmienie. W wieku 6-9 tyg. są ostatecznie gotowe do uboju, ważąc ok. 2,45 do 3 kg. Mają wspaniałe cechy mięsne, dużą masę ciała, dużą pierś i doskonały smak.
Hodowla brojlera kurzego trwa więc jedynie do ok. 2 miesięcy. Waga Największych kurcząt ostatecznie w tym czasie może wynieść nawet do 5 kg. Co ciekawe, dorosłe brojlery produkują też ok. 120-180 jaj rocznie. Jednak nie przekazują już potomstwu wszystkich pożądanych cech mięsnych. Dlatego na brojlery tworzy się stale nowe kurczęta hybrydowe.
Brojlery drób ras mięsnych – zalety i wady ich hodowli.
Największą zaletą hodowli kurzych brojlerów jest ich aktywny i szybki przyrost masy ciała, a przez to niski koszt produkcji mięsa. Niewątpliwie cieszy też wspaniały smak ich mięsa i jego cechy rynkowe. Ponadto, brojlery kurze mają też dużą odporność i korzystne wskaźniki przeżywalności. Niestety hodowla kurczaków mięsnych ma też jednak swoje wady.
Typowe brojlery mają bowiem niskie wskaźniki produkcji jaj, w porównaniu z nioskami. Jednak nic dziwnego, bo to przecież rasy mięsne. Wada jest również często słabsza wytrzymałość ich kości, na co wpływa bardzo szybki przyrost i wielka masa ciała. Niektóre osobniki mogą mieć więc równe kłopoty z normalnym poruszaniem się.
Brojlery drób ras mięsnych – co na początek? Kurczęta mięsne czyli brojlery kurze nazywane są krzyżami. Są to bowiem hybrydy czyli krzyżówki różnych ras rodzicielskich. Obecnie na świecie funkcjonuje wielka liczba ras brojlerów, która stale rośnie.
W warunkach naszego kraju do najpopularniejszych ras brojlerów należą:
ROSS-308 – to jedna z lepszych odmian brojlerów, której kurczaki przybierają codziennie na wadze 56-66 g. Mają do tego lekkie białe upierzenie, blada skórę, niski wzrost, grube mocne kości i dobrze rozwiniętą masę mięśniową. Ponadto szybko wracają do zdrowia w razie jakichś problemów. Można je ubijać w wieku dwóch miesięcy, przy wadze średnio ok. 2,45 kg. Dorosłe kury tej hybrydy dobrze też znoszą jaja, a ich nieśność wynosi do ok. 186 jaj rocznie.
ROSS-708 – to ulepszona hybryda wcześniejszej krzyżówki ROSS-308. Młode kurczęta tej hybrydy również mają lekkie pióra, dużą i dobrze umięśnioną pierś oraz średniej wielkości uda. Szybko przy tym rosną i doskonale się regenerują. Jeśli są regularnie i dobrze karmione, to w wieku 40 dni ważą już ok. 2,45 do 3 kg. Przyrastają więc szybciej i osiągają większą masę ciała, niż ROSS-308. To największy i najbardziej mięsisty brojler. Ze względu na tak szybki rozwój, ich mięso i skóra nie uzyskują jednak żółtawego koloru. Tusze są więc blade.
Hubbard F-15 – hybryda o wysokich wskaźnikach mięsności i nieśności (do niemal 200 dużych jaj rocznie). Cechuje ją jasne upierzenie i duże jasne piersi. W wieku 2 mies. brojlery te ważą ok. 3 kg, a dobrze żywione mogą osiągnąć nawet do 8 kg.
COBB-500 – to równie dobre brojlery, mające śnieżnobiałe upierzenie i żółtawą skórę. Są też odporne i aktywnie wracają do zdrowia w razie problemów. Można je poddawać ubojowi już po 45-60 dniach. Ważą wtedy ok. 2 do 2,55 kg. Ich tusze również wyróżniają się dużymi, mięsistymi piersiami.
COBB-700 – to duże brojlery o śnieżnobiałym upierzeniu i żółtawych tuszach. Do uboju są gotowe po 1,5 mies., ważąc w tym czasie ok. 2,56 kg. Uzyskują atrakcyjnie duże piersi, choć w przeciwieństwie do innych brojlerów, nie mają wielkich ud.
Krzyż Zmiana – hybryda 4 ras krajowych i zagranicznych. Brojlery te cechuje śnieżnobiałe upierzenie i muskularne ciało. Bardzo aktywnie też przybierają na wadze ok. 56-60 g dziennie. Ubój jest zalecany w 40. dniu życia, przy masie ciała pk. 2,3 kg. Nieśność tej hybrydy wynosi do 165 jaj rocznie.
Hybro-6 – czteroliniowa hybryda z krzyżówki dwóch ras z matecznych i dwóch ras ojcowskich. Cechuje je białe grube upierzenie, żółta skóra z tłuszczem podskórnym i grzebień w kształcie liścia. W wieku 1,5 mies. ważą ok. 1,5 kg. Nieśność wynosi ok. 155 jaj rocznie.
Brojler 61 – brojlery uzyskiwane z czteroliniowych krzyżówek mięsnych. Mają przy tym śnieżnobiałe upierzenie, żółtawą skórę i wysoki wskaźnik przeżywalności. Charakteryzują się też szybkim przybieraniem na wadze, mając ok. 1,8 kg w wieku 1,5 mies. Nieśność wynosi ok. 144 jaj rocznie.
Broiler-M – hybryda krzyżówkowa mini kurcząt z rasą Red Erewan. Prócz mięsa, kury te mogą składać do 162 jaj rocznie. Są więc dobre dla osób chcących mieć kury mięsne i nieśne zarazem. W wieku 2 mies. ważą 1,9 kg, jednak ubija się je dopiero przy masie ok. 2,5-3 kg.
Arbor Ayrex – hybryda ciepłolubna, a wiec nadająca się bardziej do chowu w budynkach. Ma mięso dietetyczne. Kurczaki tej krzyżówki cechuje też jasne upierzenie, mocne grube kości, bardzo duże piersi oraz biodra i nogi. Po 1,5 mies. masa ich ciała wynosi już ok. 2,45 kg.
Konkurent-3 – hybryda ras ROSS-308 i Plymouthrocks. Posiada śnieżnobiałe upierzenie, mocną budowę ciała i szeroką klatkę piersiową. W wieku 1,5 mies. waży ok. 2,15 kg. Jej nieśność to ok. 165 jaj rocznie.