Hodowla drobiu wcale nie musi się odbywać na wielką fermową skalę. Bardzo korzystne jest też bowiem trzymanie drobiu w niedużych grupkach np. na działce, czy w przydomowym ogrodzie. A jeśli już mieszkacie na wsi, to jest to wtedy opcja wręcz doskonała. Można mieć własne świeże i ekologiczne jaja plus mięso.
Tylko jakie rasy kur wybrać? Chcesz zacząć hodować kury? Konieczne przeczytaj i sprawdź rasy kur niosek. Przekonaj się, jaka rasa kur niosek jest najlepsza? Jakie są rodzaje kur niosek?
Jaka rasa kur niosek jest najlepsza? Jakie są rodzaje kur niosek? – dlaczego warto na nie postawić w swoim obejściu?
Jako naród, my Polacy tradycyjnie spożywamy dużo jaj kurzych. Uwielbiamy również jeść mięso drobiowe, a rosół z kury jest nieodzownym daniem w naszej kuchni. Zarówno jaja, jak i wspomniany rosół drobiowy traktuje się u nas nawet jako potrawy lecznicze. Jeśli mamy kawałek ziemi i taką możliwość, to warto więc pomyśleć o własnej hodowli niedużego stadka kur niosek.
Będziemy dzięki nim mieś stale świeże i ekologiczne jaja. A gdy kury spełnią swoje zadanie pod tym względem, wtedy idealnie nadadzą się do rosołowego wywaru. Jeśli więc wykorzystasz przestrzeń na swoim podwórku do trzymania kur, które produkują jajka prawie codziennie, zyskasz dużą satysfakcję. Zaoszczędzisz trochę pieniędzy na kupowanie jaj w sklepie.
Swoje kury możesz karmić zbożem z dodatkiem resztek kuchennych i zieleniny z wybiegu. Można też stosować wyłącznie kupną paszę gotową dla drobiu, ale lepiej wybrać jednak tę prostą i zdrową dietę ekologiczną. Jeśli więc zdecydujesz się na hodowlę kur na jajka, koniecznie musisz też dokonać wyboru najlepszej dla siebie rasy.
Pod uwagę weź w tym celu te rasy kur niosek, które oczywiście produkują najwięcej jaj. W ten sposób możesz zaoszczędzić jeszcze więcej pieniędzy, produkując maksymalną ilość jaj przy tej samej liczbie ptaków. O tym właśnie dzisiaj piszemy w niniejszym artykule. Tylko jakie rasy kur niosek wybrać? Konieczne przeczytaj w tym celu i sprawdź, jaka rasa kur niosek jest najlepsza? Jakie są rodzaje niosek?
Jaka rasa kur niosek jest najlepsza? Jakie są rodzaje kur niosek?
Oczywiście każdy ma swoich faworytów i nie można temu zaprzeczyć, jeśli chodzi o rasy kur intensywnie znoszących jaja. Ale ogólnie rzecz biorąc, każda lista najlepszych faworytów pod względem wydajności w znoszeniu jaj i łatwości chowu, będzie zawierać wymienione poniżej 4 rasy kur niosek. Możesz oczywiście wybierać wśród wszystkich ras nieśnych, ale pamiętaj, że niektóre mogą nie móc dobrze funkcjonować z innymi rasami.
To ważne, jeśli planujesz stworzyć stadko kur niosek złożone z kilku różnych ras. Najczęściej przy tym polecane rasy rodzime polskie, to zielononóżka kuropatwiana i żółtonóżka kuropatwiana. Są to rasy staropolskie, które cechują się bardzo dobrym przystosowaniem do naszych warunków klimatycznych. Uchodzą za zdrowe i niewybredne odnośnie pokarmu. Ich jaja mają doskonały i bardzo zdrowy skład substancji odżywczych.
Często można je więc spotkać także w ekologicznych gospodarstwach. Najlepiej zatem właśnie te dwie rasy brać pod uwagę, jeśli zdecydujemy się na hodowlę kur niosek na własny użytek. W naszych polskich warunkach polecane są dodatkowo również dwie inne rasy kur niosek – Rhode Island Red/White oraz Sussex.
Na koniec podamy też jednak przykłady nieco bardziej egzotycznych ras. Je również można u nas hodować, choć są one już bardziej wymagające. Niemniej, polscy hodowcy ptaków wystawowych są nimi zafascynowani.
Jakie są rodzaje kur niosek do przydomowego chowu.
Zielononóżka kuropatwiana –
nazwa zielononóżka kuropatwiana została nadana tej rasie naszych rodzimych kur z powodu jej faktycznie zielonych skoków. Kury te znoszą też jaja o skorupkach w lekko zielonkawym lub kremowo-szarym kolorze. Zielononóżki kokoszki ważą ponadto ok. 1,8 kg i mają upierzenie szaro-brązowe (tzw. kuropatwiane). Natomiast koguty ważą ok. 2,4 do 3 kg i są rudo-brązowe z długim czarnym i zielono połyskującym ogonem.
Zielononóżki wyodrębniono jako rasę pod koniec XIX w., a jej nazwę po raz pierwszy użyto w 1905 r. Jak już wspomniano, nie wymagają wiele uwagi ze strony hodowcy. Znakomicie egzystują na świeżym powietrzu w naszym klimacie. Chodzące na zewnętrznych wybiegach, mają swobodny dostęp do naturalnej, mocno urozmaiconej diety. Przy dodatkowym dokarmianiu np. zbożem, znoszą jaja o wybornym smaku i ekologicznej jakości.
Zielononóżka kuropatwiana wybieg dla kur
Przeznaczony dla nich wybieg (łąka, pastwisko) powinien być jednak zlokalizowany z dala od obiektów przemysłowych i ruchliwych dróg. Chodzi oczywiście o zanieczyszczenia i dotyczy to praktycznie wszystkich ras kur niosek. Nie należy się martwić, że puszczone luzem zaginą bez zagrody. Zielononóżki chodzące po okolicy samopas, zawsze trafią bowiem do swego kurnika. Jest to rasa idealna dla małych producentów i hodowli amatorskich.
Najlepiej czuje się w niewielkich stadkach. Nie lubi ciasnoty i stresu. Może wtedy wpaść w pterofagię, kanibalizm i obniżenie odporności. Nieśność zielononóżki kuropatwianej wynosi ok. 160 jaj rocznie, o masie nie przekraczającej 58 g każde. Jaja tych kur są zdrowe. Zawierają m.in. obniżoną zawartość cholesterolu. Również ich mięso ma bardzo wysoką jakość.
Ma bowiem niską zawartość tłuszczu surowego i doskonały smak. Rasa tych kur ma też silnie rozwinięty instynkt macierzyński. Można więc samodzielnie odnawiać hodowlę.
Żółtonóżka kuropatwiana –
rasę tę wytworzono, krzyżując zielononóżkę kuropatwianą z kogutami rasy New Hempshire. Masa ciała u kogutów żółtonóżki wynosi 2-2,5 kg, a kur ok. 1,7 kg. Jak można się domyślać, rasa ta jest podobna do Zielononóżki. Różnicą są żółte skoki. Rasa ta jest też podobna w hodowli i uwielbia naturalne zielone wybiegi. Ma przy tym nieduże wymagania pokarmowe i dość dobrą nieśność, rocznie do ok. 180 jaj o masie ok. 60 g. Skorupka ich jaj jest ciemnokremowa.
Rhode Island Red –
nazwa tej rasy pochodzi od amerykańskiego stanu Rhode Island, w którym te kury wyhodowano w XIX w. Do Polski trafiły przed 1939 r. z Wielkiej Brytanii i potocznie nazywa się je też czasem Karmazynami. Są to duże, ruchliwe i łagodne oraz mało płochliwe kury. Znoszą rocznie 210-230 dużych jaj o brązowej skorupce i masie ponad 60 g.
Są stosunkowo odporne na choroby zakaźne, w tym groźną chorobę Mareka. Obecnie funkcjonują przemysłowe i tradycyjne odmiany tej rasy. Jedną z nich jest bliźniacza rasa Rhode Island White o białym upierzeniu. Odmiany przemysłowe są bardziej skuteczne w produkcji jaj, ale mniej nadają się do hodowli tradycyjnej. Rasa ta ma podwójne przeznaczenie – zarówno do produkcji jaj, jak i mięsa.
Sussex –
rasa ta powstałą na początku XX w. w angielskim hrabstwie Sussex, stąd jej nazwa. Do Polski przybyła potem z Danii. Kury te są łagodne, odporne i mają dobre umięśnienie. Stanowią dobre źródło nie tylko jaj, ale i pełnowartościowego mięsa. Koguty ważą 3-4 kg, natomiast kury 2,5-3 kg. To rasa niekoniecznie dla początkujących amatorów hodowli drobiu, ale dobrze utrzymana może składać max nawet 250 jaj rocznie. Jednak zwykle jako noski dają rocznie w granicach 180-200 jaj w jasnobrązowej skorupce i masie 56-60 g.
Jaka rasa kur niosek jest najlepsza? Jakie są rodzaje kur niosek? – trudniejsze i egzotyczne rasy kur niosek:
Leghorn –
jedne z najlepszych kur na jaja. Nazwa rasy pochodzi od miasta we Włoszech, z którego częściowo się ona wywodzi. Leghorny są dobrze znane ze swojej zdolności nieśnej, w stosunku do zjedzonej paszy. Wyhodowano przy tym dwa różne rodzaje Leghorna. Jeden służy do użytku przemysłowego, a druga jest odmiana rodzima, która jest idealna do hodowli przydomowej. Uwaga jednak, bo Leghorny nie są najłatwiejszymi ptakami dla początkujących hodowców amatorów.
Plymouth Rock –
bardzo popularna dawniej rasa w hodowli przydomowej w USA. To duża rasa kur o podwójnym przeznaczeniu na jaja i mięso. Kury te są też łatwe w pielęgnacji i delikatne w obsłudze. Produkują ok. 4 jaj tygodniowo, a ok. 200 rocznie.
Orpington –
rasa stworzona w Wielkiej Brytanii, szybko dojrzewająca, przyjazna i łatwa w hodowli. Produkuje ponad 200 jaj rocznie. Rasa Orpington jest również popularna, jako kury pokazowe. Ich upierzenie najczęściej jest biało-beżowe, występują też w innych, mniej popularnych kolorach.
Rodzaje kur niosek Red Star –
rasa znana również jako Red Sex-Links, ponieważ płeć piskląt można łatwo określić po wykluciu. To hybrydowa odmiana kur, stworzona poprzez skrzyżowanie dwóch określonych ras. Kury Red Star uchodzą za wręcz fantastycznie wydajnych ptasich producentów jaj. Są bowiem zdolne do składania nawet ok. 300 jaj rocznie. To jedna z ras rekordzistek pod względem nieśności. W Polsce jednak mniej popularna.
Australorp –
to także super nieśne kury, wytworzone w Australii, gdzie są przez to bardzo popularne. Nioska rekordzistka tej rasy ustanowiła rekord polegający na tym, że złożyła kiedyś zadziwiające aż 364 jaja w ciągu jednego roku! Kury te mają czarno-zielone, opalizujące pióra i wytwarzają jaja o brązowej skorupce.
Chantecler –
rasa kanadyjska z początku XX w., odporna na warunki środowiska i dobra do chłodnych klimatów (górskich, północnych). To także kury potulne, o małym grzebieniu i koralach.
Brahma –
duża i łagodna rasa kur o masie ciała ok. 4,5 kg lub więcej. To dobre nioski, a do tego wyjątkowe pod względem zdolności do regularnego składania jaj nawet w miesiącach zimowych! Inne rasy kur albo przestają wtedy składać jaja, albo składają je ze zmniejszoną częstotliwością.