Gepard (Acinonyx)

Rate this post

Gepard zalicza się do rodziny kotowatych (Felidae), z rzędu drapieżnych (Carnivora). Jednym żyjącym przedstawicielem gepardów jest gepard grzywiasty. Szacuje się, że na Ziemi żyje ok. 12 tysięcy gepardów. Jest to nietypowy kotowaty, gdyż posiada wiele cech psa. Jest to najszybsze zwierzę świata. Może się rozpędzić nawet do 100km/h i prześcignąć jadące auto czy pociąg. Gepardy występują na terenie ciągnącym się od Algierii do Maroka, przez Egipt, Syrię, aż do Indii. Współcześnie można je (gepardy grzywiaste) spotkać głównie w rezerwatach przyrody i parkach narodowych. W niewielkich populacjach żyją także na południowych obrzeżach Sahary i w Iranie. Prowadzą dzienny tryb życia, co ich odróżnia od innych kotowatych, które ożywiają się i polują głównie w nocy.

Najważniejsze cechy zewnętrzne geparda:

  • dłu­gie nogi,
  • moc­ne łapy i dobrze roz­wi­nię­te pazu­ry, któ­rych nie potra­fią chować,
  • mała gło­wa (w porów­na­niu do wiel­ko­ści ciała),
  • duże noz­drza i wyso­ko osa­dzo­ne oczy,
  • roz­cią­gli­wa, ela­stycz­na budo­wa, róż­ni­ca się zna­czą­co od kotów,
  • żół­to-czer­wo­ne umasz­cze­nie prze­ła­ma­ne czar­ny­mi cętkami,
  • czar­na prę­ga bie­gną­ca od wewnętrz­nych kąci­ków oczu do nasa­dy nosa(tzw. linia łez),
  • dłu­gość cia­ła sam­ca wyno­si ok. 2,1 m, z cze­go 80cm to sam ogon,
  • wyso­kość w kłę­bie wyno­si ok. 85 cm,
  • waga ok. 80 kg,
  • sami­ce osią­ga­ją ¾ wagi i wiel­ko­ści samców.

 

Polowanie

Mocne łapy i pazury umożliwiają gepardowi stąpanie, napaść i przytrzymanie swojej ofiary. Dużą rolę w chwytaniu ofiary odgrywają mocne boczne pazury. Wysoko osadzone oczy umożliwiają gepardowi czatowanie w gęstwinach i wałach naziemnych. W naturalnym środowisku gepardy polują z partnerem lub w mniejszych stadach na antylopy, gazele, impale, młode gnu i mniejsze zwierzęta z różnych gatunków, na przykład zające. Gepard poluje wczesnym rankiem lub wieczorem, gdy jest wystarczająco chłodno i jasno. Z łatwością dogania ofiarę, przytrzymuje ją i rozpoczyna konsumpcję. Po upolowaniu ofiary gepard w pierwszej kolejności zjada serce i nerki, następnie wypija krew, potem zjada głowę i mięśnie szkieletowe. Gepard poluje na ofiarę wyłącznie, wtedy gdy ona ucieka. Gepard nie ma w zwyczaju atakować człowieka, poluje wyłącznie na zwierzęta.

Gepard rozmnażanie

Gepardy rozmnażają się w każdej porze roku. Ciąża geparda trwa około 90 dni. Samica opiekuje się młodymi około 13-20 miesięcy. W miocie przychodzi na świat 2-4 młode. Mają one błękitnoszare futro, rodzą się ślepe. W przeciwieństwie do dorosłych gepardów, młode gepardziątka potrafią się szybko i zwinnie wspinać.

Ze względu na to, że gepardy są przyjazne w stosunku do ludzi, w przeszłości były często sprzedawane jako zwierzęta domowe i wykorzystywane na polowaniach, tak jak dziś psy myśliwskie. Powszechne były także polowania na gepardy, gdyż dla rolników były zwierzętami wyrządzającymi szkody w uprawach. Współcześnie, gepard grzywiasty jest zagrożony wyginięciem, dlatego zabronione jest polowanie na niego, udomowianie i hodowanie.

kot gepard, najszybszy kot świata, najszybsze zwierzę świata, zwierzęta drapieżne, duże koty, kot zabójca, Acinony,, drapieżnik, gepard, acinony, jubatus, cheetah, arfryka, kot, koty, najszybsze zwierzę, najszybszy ssak, afryka, azja, kotowate, ssaki, zwierzęta

Leave a Comment