Bydło angus

Od wieków rasa Aberdeen-Angus była uważana za światowego lidera ras w branży hodowli bydła, jeśli chodzi o uzyskanie produktów najwyższej jakości i bydło doskonałe w hodowli. W dzisiejszych czasach termin „Aberdeen-Angus” kojarzy się nawet o wiele więcej, niż tylko z rasą bydła najwyższej jakości. Jest znany na całym świecie, jako wiodąca marka wołowiny.

Planujesz hodowlę bydła mięsnego, więc poznaj bydło angus (Aberdeen angus). Sprawdź, ile kosztuje Byk Angus? Krowa Angus cena. Co to Angus? Czy Angusy mają rogi?

Bydło angus (Aberdeen angus) – co to Angus?

Bydło angus (Aberdeen angus) to rasa bydła wyhodowana w Szkocji w XIX w. Ta rasa bydła nie tylko pozwala na skorzystanie ze wspaniałych możliwości i cech, jakie te zwierzęta mają. Istnieje też bowiem wiele innych czynników, które sprawiają, że bydło to jest najlepszym wyborem dla wszystkich form działalności hodowlanej.

Rasa Aberdeen-Angus może się rozwijać w różnych warunkach i środowiskach, prezentując swoją niezrównaną wszechstronność.

Jest również najbardziej zrównoważoną rasą bydła, żywiącą się zasobami naturalnymi i zmniejszającą ogólny ślad węglowy działalności rolnej. Bydło angus (Aberdeen angus) to rasa prawdziwie międzynarodowa, dominująca obecnie m.in. w USA, Kanadzie, Argentynie, Nowej Zelandii, czy Australii.

Przykładowo w Australii, co czwarte zarejestrowane bydło to Angus plus przy sprzedaży buhajów, a 30% sprzedanego bydła to również Angus. Aberdeen-Angus rozprzestrzenił się również na RPA, Brazylii, Danii, Norwegii, Szwecji, Hiszpanii, Niemczech i w Polsce. Oczywiście nadal pozostaje też rasą bardzo popularną w całej Wielkiej Brytanii.

Rasa jest znana na całym świecie, jako wiodąca marka wołowiny. Planujesz hodowlę bydła mięsnego, więc poznaj bydło angus (Aberdeen angus). Sprawdź, ile kosztuje Byk Angus? Krowa Angus cena. Co to Angus? Czy Angusy mają rogi?

cielęta angus

Co to Angus? – historia rasy.

Rasa Aberdeen-Angus została wyhodowana na początku XIX w. Powstała z bezrożnego i przeważnie czarnego bydła północno-wschodniej Szkocji. Najwcześniejsze linie tej rasy sięgają połowy XVIII w. Jednak znacznie później założono Księgę Rodowodową (w 1862 r.) i Towarzystwo Hodowlane (w 1879 r.).

Wczesna historia rasy, to historia jej hodowców, postępowych dziedziców i rolników, z których trzech było wręcz wybitnych.

Hugh Watson został dzierżawcą Keillor w miejscowości Angus w 1808 r. Gromadził i hodował różne bydło o wyjątkowej jakości i charakterze. Hugh Watson może być uważany za założyciela rasy. Odegrał bowiem kluczową rolę w wyborze najlepszych czarnych, bezrogich zwierząt dla swojego stada zaczątkowego.

Jego ulubionym bykiem był Old Jock, urodzony w 1842 r. Old Jock otrzymał numer „1” w księdze hodowlanej Scotch Herd Book.

Innym z ważnych zwierząt Watsona była krowa Stara Babcia, urodzona w 1824 r. Podobno dożyła 35 lat i urodziła w sumie 29 cieląt. Większość żyjącego dziś bydła angus (Aberdeen angus) wywodzi swoje rodowody właśnie z tych dwóch zwierząt. Drugi ważny hodowca tej rasy, to William McCombie.

Pochodził z rodziny pasterzy i we wczesnym okresie życia handlował dużą ilością bydła. W 1824 r. McCombie przejął farmę Tillyfour w Aberdeenshire i założył stado krwi Keillor.

Jego dobrze udokumentowana ścisła hodowla dała wybitne bydło, które pokazywał na wystawach w Anglii i Francji. Ugruntowało to dobrą reputację rasy. Rasę Aberdeen-Angus uznano za odrębną w roku 1835. Trzeci hodowca Sir George Macpherson-Grant powrócił do swej odziedziczonej posiadłości w Ballindalloch nad rzeką Spey koło Oksfordu w 1861 r.

Zajął się dalszym doskonaleniem omawianej rasy przez prawie 50 lat. Miała być ona dziełem jego życia. Poprzez hodowlę linii i selekcję pod kątem typu, pierwsi pionierzy stworzyli największe z ras mięsnych. Bydło rasy Aberdeen-Angus rozprzestrzeniło się ostatecznie w całej Szkocji, Anglii i Irlandii. Jest to obecnie popularna rasa bydła mięsnego również w wielu innych państwach świata, w tym w Polsce.

Bydło angus charakterystyka wyglądu (pokroju) rasy – czy Angusy mają rogi?

Bydło rasy Aberdeen-Angus jest naturalnie bezrogie i może być koloru czarnego lub rzadziej czarno-brązowego. Umaszczenie czarne jest kolorem zdecydowanie dominującym. Jeszcze kolor biały czasami może pojawiać się na wymionach w postaci małych łatek. Posiada stosunkowo niewielką głowę osadzoną na krótkiej szyi. Grzbiet u tej rasy jest prosty i szeroki, a klatka piersiowa jest dobrze wysklepiona i głęboka.

Angusy mają też krótkie, aczkolwiek bardzo mocne kończyny i krótkie, małe wymiona.

Masa buhajów tej rasy wynosi średnio ok. 800 kg (niekiedy sięga 900 kg). Natomiast masa krów Angus to średnio ok. 520 kg (czasem sięga 650 kg). Z kolei waga żywa cieląt po urodzeniu wynosi ok. 25,1 kg. Bydło to jest porośnięte dłuższym włosem (włos ten jest dłuższy szczególnie w okresie zimowym).

Bydło angus (Aberdeen angus) jest odporne na trudne warunki pogodowe, mało wymagające i doskonale przystosowujące się do różnych warunków hodowli.

Jest też łagodne, bardzo wcześnie dojrzewające i mające wysoką wydajność tuszy z ładnie marmurkowym mięsem. Angusy są więc znane jako rasa mięsna o doskonałej jakości tuszy. Ich wysoka wydajność rzeźna wynosi ok. 65-70%. Bydło to jest też szeroko stosowane w krzyżówkach ras mięsnych i mlecznych, w celu poprawy jakości tusz i zdolności do dojenia.

Samice rasy Angus łatwo się cielą i mają dobrą zdolność odchowu cieląt. Bydło angus (Aberdeen angus) jest również używane, jako genetyczny „dehorner”, ponieważ przekazuje gen bezrożności. Gen ten jest przekazywany w ich przypadku, jako cecha dominująca!

bydło angus

Bydło angus cechy hodowalne i zalety rasy.

Bydło rasy Aberdeen-Angus ma wiele zalet dla hodowcy wołowiny i to na wielu poziomach, niezależnie od formy działalności, czy to rodowodowej, mlecznej czy handlowej.

Oto najważniejsze powody, dla których warto zdecydować się na hodowlę rasy Aberdeen-Angus:

naturalna bezrożność

bydło rasy Aberdeen-Angus nie wymaga dekornizacji, czyli usuwania rogów. Nosi bowiem wysoce dziedziczny, naturalny dominujący gen bezrożności. Rogi mogą powodować zranienia i siniaki u innych osobników w razie poszturchiwań i przepychanek. Tymczasem lepsza opieka nad zwierzętami dzięki ich bezrożności, to ważny powód, aby wybrać rasę Angus;

doskonałe przystosowanie do wszystkich warunków pogodowych

rasa Aberdeen-Angus dobrze funkcjonuje w każdych warunkach atmosferycznych, przy minimalnej konserwacji. Jest zdrowa i żywotna;

wczesna dojrzałość, płodność i długowieczność

krowy rasy Aberdeen-Angus dobrze wykonują swoją pracę, niezależnie od tego, czy jest to jej pierwsze, czy np. już czternaste cielę. Bydło to wcześnie dojrzewa i jest płodne oraz długowieczne. Stała i długa zdolność krów do rodzenia cieląt, to coś bardzo ważnego. U tej rasy nie jest niczym niezwykłym, że 12- i 13-letnie krowy Angus są nadal doskonale produktywne;

doskonała konwersja paszy (idealne przyswajanie i wykorzystanie paszy)

niedawne badania nad typami krzyżówek bydlęcych wykazały, że krzyżówki z rasą Aberdeen-Angus należą do najbardziej wydajnych. Zapewniają przez to wyższy i pewniejszy zwrot netto z inwestycji;

preferowany rozmiar i jakość tuszy

badania pokazują, że buhaje Aberdeen-Angus mogą być wybierane do produkcji potomstwa, które ma zwiększony rozmiar i wysoką jakość tuszy. Osiąga się to bez uszczerbku dla wydajności paszy lub wzrostu zwierząt i bez zwiększania masy tuszy, kosztem jej jakości;

naturalna marmurkowatość mięsa oraz smaczna, delikatna wołowina

rynek konsumentów domaga się obecnie tusz z większą marmurkowatością. Odziedziczalność tej cechy jest jednak umiarkowanie wysoka u bydła. Korelacja między marmurkowatością, a kruchością też jest umiarkowanie wysoka. Korzystanie z bydła Aberdeen-Angus, z ich doskonałą zdolnością marmurkowania otwiera jednak drzwi do również lepszej kruchości wołowiny. Powoduje to większą akceptację i pożądanie takiej wołowiny przez konsumentów;

wspaniałe matki o doskonałej zdolności do dojenia

krowa Angus słyną ze swych doskonałych cech matczynych, łatwości wycieleń i zdolności do karmienia cielęcia każdego roku. Matki produkują obfitość mleka aż do momentu odsadzenia;

łatwość wycieleń i energiczne, żywe cielęta

krowy Angus konsekwentnie rodzą cielęta rok w rok i przy niewielkiej pomocy lub całkowicie bez niej. Ich instynkt macierzyński jest bardzo silny, podobnie jak instynkt cieląt do wstawania i ssania bardzo szybko po urodzeniu;

brak występowania raka oka i poparzeń słonecznych wymion

ciemna skóra i wymiona tego bydła sprawiają, że oparzenia słoneczne rzadko stanowią problem. Podobnie rak oka też jest sporadyczny. Rasa Aberdeen-Angus uchodzi zresztą w ogóle za bardzo zdrową na tle innych.

krowa angus

Bydło angus ile kosztuje Byk Angus? Krowa Angus cena?

Rasa Aberdeen-Angus hodowana jest obecnie na dużą skalę na całym świecie. Najwięcej jest ich w Wielkiej Brytanii, USA, Kanadzie, Nowej Zelandii i Argentynie. W wielu krajach, w tym m.in. w Polsce, są często wykorzystywane do krzyżówek z rodzimymi rasami bydła. Wprowadzają bowiem bezrożność i znacząco ulepszają wydajność rzeźną.

W Polsce bydło to osiąga ceny w granicach – krowy ok. 8000-9000 zł/szt., byki hodowlane ok. 7000-12500 zł/szt. Natomiast jałówki około 11 m-ca życia mają ceny po ok. 2000-6000 zł/szt., a byczki odsadki ok. 1100-2000/szt. Cena żywca to ok. 12-18 zł/kg + VAT.