Na całym świecie hoduje się bydło w dwóch zasadniczych celach: produkcja mięsa i mleka. W niektórych krajach lepiej rozwinęła się hodowla bydła mięsnego, w innych przeważa bydło mleczne. Wieloletnie wysiłki hodowców sprawiły, że jedne rasy posiadają lepsze predyspozycje do pozyskiwania mięsa, inne zapewniają wydajną produkcję wysokowartościowego mleka. W Polsce przeważają krowy mlecze, jednak w niektórych krajach, zwłaszcza na Zachodzie Europy, dominująca jest produkcja bydła mięsnego. Co ciekawe, wygląd poszczególnych ras znacznie odbiega od naszych wyobrażeń o bydle. Zawarta w naszym artykule lista ras bydła hodowlanego pomoże poznać najpopularniejsze rasy bydła hodowlanego i uporządkować wiedzę na ich temat.
Lista ras bydła hodowlanego w Polsce – rasy bydła mlecznego
Biorąc pod uwagę fakt, że w naszym kraju coraz częściej spotkać można krowy mięsne, jednak nadal dominuje produkcja mleczna, z pewnością swoje uzasadnienie ma lista ras bydła hodowanego w celach mlecznych na terenie naszego kraju. Zauważyć można dominację rasy holsztyńsko-fryzyjskiej (HF), która przedstawiana jest często jako „typowa” krowa mleczna hodowana w Polsce. Krowy mleczne posiadają charakterystyczny tułów, wpisany w trójkąt. Charakteryzują się mocną budową, a ich wymiona są wysoko zawieszone.
Holsztyńsko-fryzyjska rasa bydła
Jak wcześniej wspomniano, rasa ta dominuje jeśli chodzi o hodowlę bydła mlecznego w naszym kraju. Przedstawiciele rasy holsztynsko-fryzyjskiej stanowią aż 90% całego pogłowia bydła mlecznego w Polsce. Bydło tej rasy można spotkać w każdym regionie naszego kraju. Charakteryzuje je wysoka wydajność mleczna, a jedna krowa w trakcie laktacji może wyprodukować od 6000 do 8000 kg mleka. Średnia zawartość tłuszczu w mleku wynosi 4,2%, białka – 3,3%
Rasa Jersey
Krowa o użytkowaniu mlecznym, charakteryzująca się jasnoczerwonym, szarym lub beżowym umaszczeniem. Ich budowa ciała jest stosunkowo drobna, a umięśnienie niewielkie. Charakterystyczne dla tych krów są głębokie i duże wymiona. Bydło tej rasy dojrzewa wcześnie, krowa cieli się po raz pierwszy ok. 25. miesiąca życia.
Rasa polska czarno-biała
Krowa o dwukierunkowym stosowaniu, wykorzystywana zarówno w produkcji mlecznej, jak i coraz częściej, do produkcji wołowiny. Rasa ta posiada gładką i krótką, czarno-białą sierść i charakteryzuje się dość dobrym umięśnieniem. Bydło rasy czarno-białej waży średnio ok 600 kg, a krowa w trakcie laktacji daje ok. 6000 kg mleka.
Rasa polska czerwono-biała
Specyficzna rasa bydła, z uwagi na zastosowania mięsne i mleczne. Bydło tej rasy dojrzewa szybko, krowy cielą się ok. 25. miesiąca życia. Rasa ta charakteryzuje się bardzo dobrym umięśnieniem i mocno zaznaczona klatką piersiową. Krowy posiadają charakterystyczne, biało-czerwone umaszczenie o nierównomiernej strukturze i różnych proporcjach kolorów. Średnio krowy tej rasy dają 6500 kg mleka o zawartości tłuszczu 4,2%.
Rasy bydła mięsnego – Polska
Lista ras bydła hodowlanego z uwagi na produkcje mleczną, zdominowana jest w naszym kraju przez rasę holsztyńsko-fryzyjską. Znacznie ciekawiej jest na rynku bydła mięsnego, który wciąż bardzo dynamicznie się w naszym kraju rozwija. Mając na uwadze ten fakt hodowcy wprowadzają nowe rasy i odmiany bydła do swoich hodowli. Ma to na względzie zwiększenie wydajności i opłacalności produkcji mięsnej.
Lista ras bydła hodowlanego do produkcji mięsnej w naszym kraju z pewnością musi zawierać następujące rasy:
Rasa Limousine
Rasa pochodzi z Francji i uznawana jest za jedną z najpopularniejszych ras bydła mięsnego nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Krowy te są niezwykle wszechstronne, jeśli chodzi o użytkowanie. Średnia waga bydła tej rasy to ok. 600-800 kg, a wzrost w kłębie to ok 130 cm. Waga buhaja przy wzroście 145 cm może wynosić nawet 1000 kg. Umaszczenie bydła tej rasy jest jednolite, może mięć kolor ciemnoczerwony lu bułany. Dopuszczalne ewentualne rozjaśnienia.
Angus
Pozbawione rogów bydło, charakteryzują się doskonałą wydajnością mięsną oraz świetną odpornością na choroby i trudne warunku. Angusy mają czarne lub czerwonawe umaszczenie, a ich waga wynosi od 600 kg (krowa) do 9000 kg (buhaj). Krowy tej rasy cenione są na całym świecie ze względu na swoje doskonałe walory mięsne. Charakteryzują się one bardzo niskim stopniem otłuszczenia oraz kości w tuszy. Wołowina pozyskiwana z bydła tej rasy charakteryzuje się doskonałym smakiem i jest niezwykle pożądana na całym świecie.
Hereford
Herefordy stanowią najpopularniejszą rasę bydła mięsnego na całym świecie. W naszym kraju również są bardzo popularne. Ich wielką zaletą jest duża odporność na trudne warunki i doskonała aklimatyzacja. Ich hodowla nie wymaga dużej aktywności człowieka, łatwo się cielą i są bardzo opiekuńcze. Bydło to osiąga średni wzrost i budowę, krowy ważą zwykle ok 550-700 kg, buhaje 9000 kg. Charakterystyczne umaszczenie – biała głowa, szyja i klatka piersiowa, czerwony tułów.
Charolaise
Buhaj może ważyć nawet 1200 kg. Dorosłe krowy osiągają wagę ok. 900 kg. Problemem w utrzymaniu mogą być wysokie wymagania oraz trudne wycielenia się krów z uwagi na dużą wagę cieląt, która dochodzić może nawet do 50 kg. Ich umaszczenie jest zazwyczaj w kolorze słomianym i ma jednolity charakter.
Highland cattle
Szkocka rasa wyżynna to coraz popularniejsza w naszym kraju rasa bydła. Charakteryzuje się doskonałą wydajnością mięsną, z uwagi na brak warstwy tłuszczowej, która tradycyjnie chroni przed zimnem. U bydła rasy highland cattle role tłuszczu spełnia pokrywa włosowa, która jest gruba i gęsta. Dzięki temu, bydło cały rok może spędzać na zewnątrz.
Bydło hodowlane w Polsce z uwagi na walory mięsne, nie różni się znacznie od zestawienia najpopularniejszych ras bydła hodowanych w innych krajach. W polskich hodowlach można spotkać większość z najpopularniejszych ras bydła hodowanego w innych krajach. Oczywiście, czynnikiem decydującym jest tu wydajność mięsna. Hodowcy promują te rasy, które charakteryzują się najlepszym gatunkowo i jakościowo mięsem oraz nie mają trudnych wymagań. Lista ras bydła hodowlanego na świecie, poza wspomnianymi wcześniej, może zawierać takie rasy jak:
• piemontese,
• błękitna belgijska
• droughtmaster
• zebu
• beefalo
• salers.