Gęś domowa

Gęś domowa to prawdziwie polska specjalność. Na temat tych popularnych w naszym kraju zwierząt, można mówić i pisać godzinami. Wiedzą o tym wszyscy ci, którzy hodują gęsi – czy to w chowie przemysłowym, czy na własne potrzeby. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że nasz kraj plasuje się w ścisłej, światowej czołówce producentów gęsiego mięsa, a w skali Europy produkujemy największa ilość gęsiny.

Równie zaskakujący może być fakt, że… sami Polacy gęsiego mięsa jedzą bardzo mało! Paradoks ten w najlepszym stopniu pokazuje, jak ciekawym zwierzęciem może być gęś domowa Opis tego gatunku drobiu z pewnością dostarczy wielu istotnych informacji, które przydadzą się każdemu początkującemu hodowcy. Z kolei ciekawostki o gęsi, których jest całe mnóstwo, z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom zwierzęcych sensacji.

gęś domowa

Gęś domowa – odmiany na świecie

Gęś domowa to ptak o charakterze użytkowym, będący odmianą występujących na całym świecie gęsi: gęgawy i łabędzionosej. Główną odmianą gęsi domowej w naszym kraju, jest gęś owsiana. W poszczególnych rejonach świata mogą występować liczne odmiany gęsi domowej, różniące się między sobą wieloma cechami, zarówno w wyglądzie zewnętrznym, jak i fizjologicznym. Poszczególne typy gęsi mogą mieć różną wielkość, masę ciała i różnić się ilością składanych w ciągu roku jaj.

Najpopularniejsze odmiany gęsi domowej na świecie to:
• Gęś chińska – jej wydajność nieśna jest bardzo duża, rocznie gęsi te składają ponad 70 jaj. Najpopularniejsze obszary jej występowania to Chiny i Rosja. Często, gęsi chińskie krzyżowane są z innymi rasami, właśnie po to, by podnieść poziom nieśności poszczególnych odmian.
• Gęś kubańska – jedna z tych odmian gęsi, które łatwo przystosowują się do panującego w Polsce klimatu. Podobnie jak jej kuzynka z Chin, również gęś kubańska charakteryzuje się dużą wydajnością nieśną.
• Gęś pomorska – późno dojrzewająca rasa gęsi, którą wyróżniają m.in.: duża odporność, łatwość adaptacji w trudnych warunkach czy bogate możliwości reprodukcyjne.
• Gęś tuluska – jej znakiem rozpoznawczym jest przede wszystkim bardzo smaczna i zdrowa gęsina, problemem – wysokie ceny mięsa. Gęsi tuluskie charakteryzują się słabą nieśnością, dodatkowo, samice nie są zbyt dobrymi matkami, a ich instynkt wysiadywania jaj często bywa zaburzony. To jedne z największych gęsi na świecie, dorosły gąsior może ważyć nawet 12 kg.

jak długo żyje gęś domowa

Jak długo żyje gęś domowa?

Wiele z wymienionych powyżej gatunków gęsi, charakteryzuje długowieczność, która z punktu widzenia hodowcy, jest cechą pożądaną i cenną. Poszukując odpowiedzi na pytanie jak długo żyje gęś domowa, należy wiedzieć, że jest to uzależnione od wielu czynników. Niemniej jednak, gęsi domowe mogą żyć nawet kilkadziesiąt lat, a cechą, która determinuje ich długowieczność, jest duża odporność na choroby i trudne warunki atmosferyczne.

Hodowla gęsi w Polsce

Hodowla gęsi w naszym kraju, ukierunkowana jest głównie na produkcję gęsiego mięsa, jednak niezwykle cenione jest także gęsie pierze. Trafia ono na rynki wielu krajów świata i wykorzystywane jest m.in. do produkcji pościeli. Jak nietrudno się domyślić, aby pierze gęsi było jak najbardziej wartościowe, niezbędne jest zapewnienie jak najlepszych warunków hodowlanych. Odpowiednie odżywianie gęsi, ochrona przed chorobami i zwyrodnieniami, a także dobre uwarunkowania genetyczne sprawiają, że podczas trzykrotnego podskubu, z jednej gęsi można uzyskać ok. 300 gram pierza w ciągu roku.

Przemysłowa hodowla gęsi, wymaga odpowiedniej infrastruktury i wysokiej jakości pożywienia. Przede wszystkim, należy pamiętać, że gęsi to nie kurczaki i nie da się ich hodować w ciasnych klatkach. Szczególnie popularny stał się w ostatnich latach chów ekologiczny, który nakłada na hodowcę liczne obowiązki. Jednym z nich jest zapewnienie dostępu do wybiegu już od 3. tygodnia życia. Hodowla ekologiczna pozytywnie wpływa na jakość oraz wartość mięsa, jednak wiąże się z koniecznością poniesienia większych nakładów, zarówno finansowych, jak i pracy.

gęś domowa

Dlaczego warto hodować gęsi na własny użytek?

Odpowiedzi na to pytanie, jak i powodów, dla których hoduje się gęsi, jest bardzo wiele. Smaczna i bardzo zdrowa gęsina, pierze, z którego nasze babki robiły wygodne poduszki, w końcu – prosta i niezbyt wymagająca hodowla. Wszystko to sprawia, że gęś domowa jest częstym widokiem w przydomowych gospodarstwach. Gęsi domowe nie mają dużych wymagań paszowych, dlatego z powodzeniem możemy karmić je zbożem, zielonkami, warzywami (ziemniaki, marchew, burak pastewny).

Jak długo gęś domowa wysiaduje jaja?

Wysiadywanie trwa średnio 27 dni. Wylęg rozpoczyna się w 28. dniu i może trwać aż do 32 dnia.

Ciekawostki o gęsi domowej?

Nie każde ptactwo dostarcza tak wielu ciekawych informacji na swój temat, jak gęś domowa. Ciekawostki o tym rodzaju drobiu znane i przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Warto wiedzieć, że w naszym kraju spożywa się zaledwie 5% gęsiny, która produkowana jest w rodzimych ubojniach. Cała reszta trafia na eksport. Powodów takiego stanu rzeczy jest co najmniej kilka. Pierwszym z nich są wysokie ceny gęsiny, które sprawiają, że nigdy nie było to popularne danie na polskich stołach. W Europie, powszechna jest tradycja spożywania gęsi na św. Marcina – 11 listopada. Również w naszym kraju, zwłaszcza w Wielkopolsce, zwyczaj ten jest kultywowany. Z kolei Amerykanie spożywają gęś z okazji Święta Dziękczynienia. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że do dziś trwa spór o to, gdzie gęsinę jedzono wcześniej: w Europie czy za Oceanem.

gęś pieczona

Z pieczeniem gęsi na 11 listopada wiąże się znany ludowy przesąd, mający ułatwić przewidywanie pogody w zimie. Biały mostek gęsi oznacza mroźną i śnieżną, czerwony – łagodną zimę.

Gęś domowa jest niezwykle tłustym zwierzęciem. Szczególnie pożądany jest gęsi smalec, od stuleci stosowany w medycynie naturalnej. Gęsim smalcem smaruje się m.in., stawy oraz kręgosłup w stanach zapalnych i bólach. Łyżeczka gęsiego smalcu pomaga także na leczenie dróg oddechowych. Ze średniej wielkości gęsi domowej można pozyskać nawet litr smalcu.

COMMENTS

Comments are closed.