Paź królowej (Papilio machaon)

Paź królowej (Papilio machaon)

Motyle należą do grupy zwierząt łuskoskrzydłych, gdyż ich ciała i skrzydła pokryte są licznymi płaskimi łuskami o rozmaitym ubarwieniu. Na świecie żyje ponad 150 tysięcy gatunków motyli, z których ok. 3000 na terenie Europy Środkowej. Te podziwiane na całym świecie owady, żyją zaledwie kilka tygodni. Cechują się rozbudowanymi skrzydłami, które często przybierają bajeczne odcienie. Piękno, delikatność i zdolność do zupełnego przeobrażenia się z gąsienicy w motyla stały się inspiracją dla wielu poetów, pisarzy i filozofów….

Read More

Tygrys azjatycki, tygrys (Panthera tigris)

Tygrys azjatycki, tygrys (Panthera tigris)

Tygrys azjatycki, tygrys (Panthera tigris) jest gatunkiem łożyskowego, dużego ssaka z rodziny kotowatych oraz jest największym z żyjących w czasach współczesnych z czterech wielkich, ryczących kotów z gatunku Panthera. Jest również jednym z największych drapieżników lądowych, jedynie swoją wielkością ustępuje tylko niektórym niedźwiedziom. Dorosłe samce mogą ważyć nawet ponad trzysta kilogramów przy trzech metrach swojej całkowitej długości. Rekordową masę ciała osiągnął samiec tygrysa syberyjskiego, jego waga wynosi ponad 423 kilogramy. Tygrys świetnie skacze, idealnie pływa…

Read More

Kuropatwa zwyczajna

Kuropatwa zwyczajna

Kuropatwy zaliczają się do gatunku ptaków z rodziny bażantowatych. Należą do nich cztery gatunki kuropatw: mała kuropatwa skalna, kuropatwa czerwona, kuropatwa berberyjska i kuropatwa brązowopopielata (inaczej kuropatwa zwyczajna). Kuropatwa zwyczajna (Perdix perdix) jest najczęściej występującym gatunkiem kuropatw. Żyje na terenie Europy i Azji Środkowej. W Polsce żyje niewiele kuropatw. Charakterystyczną cechą wyglądu tego ptaka jest znajdująca się na białej piersi brązowa plama w kształcie podkowy. Kuropatwa zwyczajna jest typowym ptakiem naziemnym. Bardzo szybko biega, sprawnie…

Read More

Niedźwiedź polarny (Ursus maritimus)

Niedźwiedź polarny (Ursus maritimus)

Niedźwiedzie polarne zaliczają się do rodziny największych lądowych ssaków drapieżnych, czyli niedźwiedziowatych (Ursidae). Charakterystyczną cechą ich wyglądu jest masywna budowa ciała, grube niezgrabne kończyny, mały ogon, małe uszy i oczy. Niedźwiedź polarny (Ursus maritimus), zwany także niedźwiedziem białym lub morskim, zamieszkuje Arktykę. Występuje wyłącznie na północnej półkuli Ziemi, obszarze ciągnącym się od Alaski, aż po północną Rosję. Gatunek niedźwiedzi polarnych prawdopodobnie wywodzi się od populacji niedźwiedzi brunatnych, która przeszło 250 000 lat temu zaczęła dostosowywać…

Read More
1 6 7 8