Dzikie rośliny jadalne w Polsce

Popularność dziko rosnących odmian roślin jadalnych z każdym rokiem wzrasta. Warto w tym miejscu  zaznaczyć, że niektóre dzikie rośliny jadalne, w Polsce i na świecie stanowiły stały składnik diety, z uwagi na swoją łatwą dostępność. Dopiero wraz z rozwojem cywilizacji, zostawały one wypierane kosztem łatwiejszych w uprawie, bardziej wartościowych odmian. Przed spożyciem dowolnego gatunku dzikiej rośliny, niezbędne jest zachowanie szczególnych środków ostrożności. Przede wszystkim, należy sprawdzić, czy dana roślina nie wywołuje reakcji alergicznych. W tym celu warto wykonywać próby skórne przez pocieranie liśćmi lub owocami skóry w miejscach, gdzie jest ona bardziej wrażliwa. Pozwoli to ocenić, czy roślina nie wywołuje uczulenia.

Dziko rosnące rośliny, podobnie jak grzyby, należy zrywać wyłącznie z przewodnikiem lub inną publikacją, pozwalającą porównać rzeczywisty wygląd rośliny z jej wzorcem, zawartym w książce.  Tylko wówczas możemy być całkowicie pewny, że znaleziona roślina rzeczywiście jest tym, za co ja uważamy.

Za jeden z największych autorytetów w dziedzinie dzikich roślin w naszym kraju, uznawany jest dr hab. Łukasz Łuczaj, autor książki „Dzikie rośliny jadalne Polski”. To właśnie ta publikacja, stanowi podstawowe źródło dla niniejszego artykułu.

dzikie rośliny jadalne w polsce lista

Na jej podstawie, wybraliśmy dla Was najbardziej popularne i wartościowe

dzikie rośliny jadalne w Polsce,

które przedstawiamy poniżej:

Łopian

– jest niezwykle pospolitą i popularną w naszym kraju rośliną, którą spotkać można na terenach przydrożnych, nad brzegami zbiorków wodnych oraz w wielu innych miejscach. Łopian jest doceniany ze względu na swoje korzenie, które są bardzo smaczne i mają sporo wartości odżywczych. Do dziś, w wielu krajach jest uprawiany jako roślina o charakterze konsumpcyjnym. Niezwykłą popularnością łopian cieszy się w Japonii, gdzie oprócz korzeni tej rośliny, zjada się również liście. Starsze korzenie wymagają gotowania, młode można spożywać na surowo.

Komosa

– prastare ludy Eurazji oraz Ameryki, wykorzystywały różne odmiany komosy jako cenny składnik swojej codziennej diety. Rośliny te znajdziemy niemal wszędzie – od śmietnisk, poprzez tereny przydrożne, a także pomiędzy roślinami okopowymi, gdzie często rosną jako chwasty. Komosa ma jadalne liście oraz nasiona. Jej wielką zaletą jest fakt, że stanowi dla organizmu cenne źródło witamin  A, B1, B2 i C.

dzikie rośliny jadalne w polsce komosa

Zawiera również mikroelementy. Jako warzywo, komosa uprawiana byłą w Europie aż do XVIII wieku. Nasiona komosy charakteryzują się dużą zawartością węglowodanów (50%), są także źródłem białka (16%). Najpopularniejszą odmianą komosy w Polsce jest komosa biała zwana lebiodą.

Marchew dzika

– Dacus carota to roślina, którą znajdziemy na suchych łąkach, pastwiskach i terenach przy osadach ludzkich. Rośnie także na glebach piaszczystych i wyjałowionych. Marchew dzika jest przodkiem marchwi uprawnej, którą spożywamy na co dzień. Jej korzenie mają białą barwę i są znacznie cieńsze od znanej nam marchwi. Smak i zapach tych odmian jest zbliżony.J Co ciekawe, spożywa się także liście i łodygi marchwi, a nawet kwiatostany, które smaży się w oleju. Z kolei nasiona marchwi dzikiej z powodzeniem mogą zastąpić kminek, stanowiąc cenną przyprawę sosów, zup i innych dań.

Barszcz

– o ile znany większości z nas barszcz Sosnowskiego jest niezwykle toksyczną i groźną dla naszego organizmu rośliną, o tyle barszcz zwyczajny, dla naszych przodków był niezwykle istotnym składnikiem codziennego menu. To właśnie od barszczu pospolitego pochodzi nazwa jednej z najważniejszych zup w rodzimej kuchni. Jadalną część rośliny stanowią głównie jej pędy. Młode spożywa się na surowo, starsze – gotuje na smaczną, brązowo-zieloną zupę. W polskiej, ale także rosyjskiej i litewskiej tradycji, popularne było kiszenie barszczu i jego fermentacja. Rosjanie kisili go z borówkami lub owocami jagody kamczackiej.

Pokrzywa

– wymieniając najpopularniejsze <strong>dzikie rośliny jadalne w Polsce</strong>, nie sposób nie wspomnieć o jednej z najbardziej pospolitych. Ze względu na swoje liczne właściwości i zastosowanie w ziołolecznictwie, pokrzywa zajmuje szczególne miejsce w katalogu dzikich roślin.

dzikie rośliny jadalne w polsce pokrzywa

Znaleźć możemy ją dosłownie wszędzie, a jej liście i łodygi po ugotowaniu tracą swój drażniący piekący charakter, czyniąc pokrzywę jadalną. Sok lub herbata z pokrzyw mają niezwykle cenne zastosowanie w oczyszczaniu krwi, ich spożywanie poprawia również odporność naszego organizmu.

Czosnek

– czosnek niedźwiedzi, a także inne jego odmiany, niezwykle popularne na całym świecie, stanowi cenny składnik diety ludzkości pod każdą szerokością geograficzną. W naszym kraju rośnie kilkanaście gatunków czosnku, jednak należy wiedzieć, że czosnek dziki jest znacznie mniejszy od odmian uprawowych, dlatego do potraw należy dodawać nie kilka ząbków, a parę główek. Jest też mniej intensywny w smaku i zapachu. Występujące w naszym kraju odmiany czosnku osiągają zazwyczaj do pół metra wysokości i kształtem przypominają szczypiorek.

Pałka

– pałka szerokolistna oraz wąskolistna, to rośliny jadalne w całości. Rośliny tą może być jedzone na surowo. I po ugotowaniu. Roślina ta najczęściej występuje na terenach podmokłych, m.in. w rowach przydrożnych, nad brzegami stawów czy jezior. Ich pozyskiwanie może być mało przyjemne, ze względu na konieczność wkładania rąk do zimnej wody. Roślina zawiera dużą ilości skrobi, z której pozyskuje się mąkę. Korzenie pałki w smaku bardzo przypominają ziemniaki.