Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos arctos)

W poniższym artykule dowiesz się w jakich warunkach żyje niedźwiedź brunatny, gdzie można spotkać go w Polsce, czym się żywi, przybliżymy charakterystykę tego drapieżnika i podamy kilka ciekawostek.

Niedźwiedź brunatny charakterystyka

Niedźwiedź brunatny ,niedźwiedź brunatny zwyczajny, niedźwiedź europejski (Ursus arctos arctos) jest niesamowicie specyficznym zwierzęciem. Jego gruba sierść sprawia, iż wygląda bardzo przyjaźnie, a dodatkowo jest to jedyny gatunek z rodziny niedźwiedziowatych w Polsce. Śmiało można nazwać go olbrzymem, ponieważ waga dorosłego samca jest w stanie osiągnąć nawet 700 kg wagi i trzech metrów wysokości. Samic tego gatunku również nie można lekceważyć, osiągają one co prawda „tylko” 250 kg i dwa metry wysokości, ale raczej nikt nie chciałby zmierzyć się z nimi oko w oko.

brunatny niedźwiedź
niedźwiedź brunatny

Potomstwo

Ciąża u niedźwiedzia brunatnego trwa niewiele krócej niż u człowieka, a konkretniej wynosi 8 miesięcy. Większa różnica jest w kwestii liczby potomstwa, gdyż przeciętnie rodzi się od 2 do 3 małych niedźwiedzi. Z przeprowadzonych kilka lat temu badań wiemy, że poród następuje podczas snu zimowego, przeważnie jest to okres pomiędzy grudniem a lutym. Okres zimowy nie jest jednak zbytnio przyjazny dla młodych. Pierwsze półtora miesiąca życia są dla nich okropnie ciężkie, najbardziej doskwiera temperatura. Na szczęście z pomocą przychodzi matka, która tuląc potomstwo zapewnia im przetrwanie. W niewoli niedźwiedź brunatny może dożyć nawet 45 lat. Jednak na wolności przeciętny samiec dożywa około 25 lat.

młode niedźwiadki
młode niedźwiedzie brunatne

Niedźwiedź brunatny pożywienie i występowanie

Wiele osób zadaje sobie pytanie: Czym żywi się niedźwiedź? Akurat w kwestii diety niedźwiedź brunatny nie ma problemów. Należy do grona zwierząt, które pochłaniają praktycznie wszystko. W ich dziennym menu możemy znaleźć ślimaki, jaja ptaków, dżdżownice, jagody bądź nasiona, a czasem zdarzają się mieszkańcy lasu, których wbrew pozorom nie jest tak ciężko niedźwiedziowi złapać.  Właśnie dzięki przystosowaniu i bardzo urozmaiconej diecie niedźwiedź brunatny jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem wśród niedźwiedzi. Zamieszkuje chociażby Amerykę Północną, Azję i Europę Północną. Dawniej można było spotkać go w całej Europie, lecz wiele ludów postawiło na wytępienie tych ssaków ze swych ziemi.

niedźwiedź europejski
niedźwiedź brunatny zwyczajny

Niedźwiedź brunatny – występowanie w Polsce

W naszym kraju niedźwiedzia brunatnego możemy spotkać w Karpatach i na Podkarpaciu – w Tatrach i Beskidach.
Według specjalistów ostatniego niedźwiedzia na naszych centralnych ziemiach zabito pod koniec XVII w. Mimo tego ten waleczny gatunek przetrwał nawet do XIX w., a można go było spotkać w Górach Świętokrzyskich i Puszczy Białowieskiej.
W okresie międzywojennym w wyżej wymienionej Puszczy Białowieskiej próbowano nawet odbudować populację niedźwiedzia brunatnego. Niestety, ale ostatecznie cała operacja zakończyła się fiaskiem, ponieważ nieudolne kontynuowanie misji przez naród niemiecki w trakcie okupacji przesądziło o negatywnym wyniku.

niedźwiedź brunatny sierść
futro niedźwiedzia brunatnego

Niedźwiedź brunatny występowanie na świecie

Jeżeli chodzi o Europę, najwięcej tych drapieżnych ssaków możemy spotkać w Rumunii. Obecnie szacuje się, że jest ich tam około 6000. Niedźwiedzie występują w lasach górskich, w Eurazji i Ameryce Północnej, aż do północnego Meksyku. Obecnie ilość niedźwiedzi brunatnych na świecie szacuje się na ok. 200 tysięcy.

niedźwiedź brunatny
odpoczywający niedźwiedź brunatny

Niedźwiedź brunatny ciekawostki

Niedźwiedź brunatny jest największym z żyjących drapieżników w Polsce. Mimo tego jest bardzo łagodnie nastawiony, nie atakuje człowieka, nawet stara się go unikać. Nie można jednak go denerwować, ponieważ w takim stanie może spowodować duże szkody. Świetnym przykładem oswojonego niedźwiedzia brunatnego jest Wojtek, czyli zwierzę, które służyło w armii generała Andersa. Potrafił się tak asymilować, że w późniejszym etapie jego kariery wojennej pełnił warty i Wojtek przeszedł cały szlak bojowy od Iranu przez Irak, Syrię, Palestynę aż do Egiptu.

Niedźwiedzie mogą biegać z prędkością dochodzącą do 65 km/h.

niedźwiedź brunatny pazury
pazury niedźwiedzia brunatnego zwyczajnego

Podsumowując, niedźwiedzie brunatne to bardzo duże ssaki drapieżne. Mimo swojej wagi zachowują świetną szybkość, potrafią nawet wspinać się po drzewach. Przeciętnie żyją od 20 do 30 lat. Boją się człowieka, lecz podczas zagrożenia mogą spowodować wielkie szkody.

COMMENTS

Comments are closed.